Press "Enter" to skip to content

Nederlandstalige vrienden

In de andere artikelen in deze uitgaven heb ik veel informatie gegeven over diverse internationale zaken: verenigingen, prijzen, websites, publicaties en auteurs. Maar hoe zit het in de Nederlandstalige kringen? Dit artikel is een poging om de bronnen van Nederlandse of Belgische oorsprong die ik ken op te sommen.

Verenigingen & websites

NCSF: het Nederlands Contactcentrum voor Science Fiction is het Nederlandstalige equivalent van de SFWA. Een vereniging door en voor fans van het speculatieve. Ze hebben een eigen vereningsblad, een boekenclub, en zelfs een conventie. Reeds in 1965 was er al de eerste officiële  contact-avond. In de jaren 70 ontstond de boekenclub, organiseerden ze de Beneluxcons (die tot 2012 populair bleven) en tot de dag van vandaag blijft NCSF een van de belangrijkste organisaties in het Nederlandstalig speculatief landschap. 

Stichting Fantastisch Genre: de naam zegt het zelf. Ze willen het fantastische genre in Nederland en België promoten, zowel voor schrijvers, fans als nieuwkomers. Ze organiseren sinds 2014 de Harlan Awards. 

Stichting Fantastische Vertellingen: een stichting die zich sinds 1979 bezighoudt met het verspreiden van oorspronkelijk Nederlandstalige fantastische literatuur. Ze publiceren sinds het begin een tijdschrift en verzorgen ook de publicaties van Ganymedes.

SF-Café Leuven: een vereniging die elke maand samenkomt sinds 1993 in Leuven. Een van de weinige contactmogelijkheden voor SFF-fans in België. 

Science Fiction & Fantasy Boekenclub: een Facebook-groep die het laatste jaar enorm gegroeid is. Op moment van schrijven telt deze groep bijna 700 leden. Het brengt heel wat verschillende fans samen. 

Publicaties

Vonk Fantasy: deze website bevat zowel artikels, recensies als Nederlandstalige verhalen. Er is een sterke focus op de literatuur van eigen bodem. 

Fantasywereld: het grootste online magazine op het gebied van fantasy en sciencefiction in België en Nederland. Dagelijkse recensies, nieuwsberichten en andere berichten (zowel boeken, films, series als spellen)

HSF verenigingsblad: komt zes keer per jaar uit en bevat kortverhalen, achtergrond-artikelen en verslagen van evenementen. 

Ganymedes: Ganymedes is een jaarboek, gericht op fantastische verhalen van oorspronkelijk Nederlandstalige aard. Het bevat de beste fantastische literatuur en kunst van het voorafgaande jaar. Dit boek wordt jaarlijks verzorgd door Remco Meisner en Paul van Leeuwenkamp voor de Stichting Fantastische Vertellingen.

Fantastische Vertellingen: het tijdschrift van bovengenoemde organisatie, komt driemaandelijks uit en bevat korte verhalen, recensies en essays.

Prijzen

Harlan Awards: dit is de belangrijkste en oudste Nederlandstalige prijs voor speculatieve fictie. Het bestaat al sinds 1976 en wordt gegeven aan verhalen van maximaal tienduizend woorden.  Schrijvers kunnen verhalen insturen, waarna voorselecteurs de beste vijftien kiezen, waaruit dan een winnaar en vier runner-ups worden geselecteerd. Deze schrijfwedstrijd is in het Nederlandstalige fantastische genre een vaste waarde. Winnaars, zoals Erik Betten, Thomas Olde Heuvelt, Paul Evanby, Christien Boomsma en Bo Balder, zijn in binnen- en zelfs buitenland doorgebroken met hun verhalen en boeken.

Goran Lowie
Website | + posts

Goran Lowie is een ace/aro leerkracht Niet-Confessionele Zedenleer in het plattelandse Diksmuide. In zijn verwoede pogingen om aan zijn halfdode geboortedorp te ontsnappen is hij uiteindelijk bij speculatieve fictie en gedichten beland. Hij betreurde het gebrek aan aandacht voor de internationale speculatieve kunsten in de lage landen zodanig dat hij besloot om dit magazine op te richten.

Zijn echte obsessie met het genre begon met de overgelijkbare werken van Ursula K. Le Guin, en zijn hart bleef daar voor eeuwig. Andere favoriete auteurs zijn o.a. Patricia A. McKillip, Mary Soon Lee, John Wiswell, Robert Silverberg en Italo Calvino. Je kan hem vinden op Twitter @GoranLowie, waar hij vooral in het Engels tweet over vanalles en nog wat, maar vooral eigenlijk dingen die niet het tweeten waard zijn.

Be First to Comment

    Een reactie achterlaten

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Speculatief Magazine © 2022