Press "Enter" to skip to content

Over Drijfhout

Het kortverhaal “Drijfhout” werd oorspronkelijk gepubliceerd in 2009 in een online magazine van fantasy. Het was het tweede kortverhaal in de Drijfhout-cyclus, volgend op een zeer kort verhaal in Intergalactic Medicine Show, “A Heretic by Degrees”.

In de komende jaar publiceerde ze verschillende andere verhalen in de Drijfhout-cyclus in diverse publicaties, tot ze die uiteindelijk in 2020 publiceerde in één verzameling (“Driftwood”), waarbij de verhalen min of meer chronologisch verzameld werden en je bijna niet doorhebt dat ze niet oorspronkelijk als roman geschreven werden. 

Het is een uniek werk. Kort, net 200 pagina’s, maar in die pagina’s heeft het heel veel te zeggen over (culturele) herinneringen, verlies en overleven. De setting, het fantasierijke Drijfhout, dient als een soort van canvas dat continu in beweging is- nooit statisch of neutraal, maar een trage golf van vernietiging op grote schaal, die onvermijdelijk is maar toch overleefd moet worden.

Marie Brennan kende reeds grotere bekendheid voor haar “The Memoirs of Lady Trent” boeken, een feministische serie over een dame in het Victoriaanse tijdperk die draken bestudeert- een heel antropologisch en niet-zo-typisch werk. Maar Drijfhout is een veel experimenteler werk, en als je het mij vraagt een van de meest creatieve dingen die ik in lange tijd gelezen heb. De stervende werelden zijn een prachtige bron voor verhalen, en het personage Laatste is zodanig fascinerend omdat elk verhaal op de een of andere manier weer iets over hem onthuld. 

Ik was uitzonderlijk blij om de Nederlandstalige rechten te verkrijgen van drie Drijfhout verhalen. Het eerste verhaal heb je net gelezen in deze uitgave. De andere twee zullen allebei te lezen zijn in de volgende publicaties van Speculatief. Hoewel ze natuurlijk het best zijn als één narratief verhaal, heb ik speciale aandacht gehad om drie verhalen te kiezen die het beste werken als alleenstaand verhaal. Hopelijk vinden jullie de andere verhalen in deze wereld net zo goed als ik!

Goran Lowie
Website | + posts

Goran Lowie is een ace/aro leerkracht Niet-Confessionele Zedenleer in het plattelandse Diksmuide. In zijn verwoede pogingen om aan zijn halfdode geboortedorp te ontsnappen is hij uiteindelijk bij speculatieve fictie en gedichten beland. Hij betreurde het gebrek aan aandacht voor de internationale speculatieve kunsten in de lage landen zodanig dat hij besloot om dit magazine op te richten.

Zijn echte obsessie met het genre begon met de overgelijkbare werken van Ursula K. Le Guin, en zijn hart bleef daar voor eeuwig. Andere favoriete auteurs zijn o.a. Patricia A. McKillip, Mary Soon Lee, John Wiswell, Robert Silverberg en Italo Calvino. Je kan hem vinden op Twitter @GoranLowie, waar hij vooral in het Engels tweet over vanalles en nog wat, maar vooral eigenlijk dingen die niet het tweeten waard zijn.

Be First to Comment

    Een reactie achterlaten

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Speculatief Magazine © 2022