Press "Enter" to skip to content

Auteur Spotlight: John Wiswell

Speculatief werd opgericht met als doel om zoveel mogelijk Engelstalige fictie en poëzie bekender te maken in de lage landen, maar om heel eerlijk te zijn was de motivator vooral twee personen: de dichteres Mary Soon Lee (over wiens gedichten ik momenteel nog steeds druk aan het onderhandelen ben) en de schrijver John Wiswell.

Wiswell is een interessante figuur. Hij schrijft al meer dan 10 jaar verhalen, maar hij kende pas zijn doorbraak in de echt grote magazines rond 2019. In 2020 publiceerde hij Open House on Haunted Hill in Diabolical Plots, een verhaal dat genomineerd werd voor zowel de Nebula, Locus, Hugo én World Fantasy Award. Het verhaal slaagde er uiteindelijk ook in om de Nebula te winnen. Het gaat over een spookhuis dat zodanig eenzaam is dat het belooft om zich te gedragen als het gewoon een familie kan vinden die erin wil leven.

Zijn kortverhaal “8-Bit Free Will” werd genomineerd voor de British Fantasy Award. Hij is een ster in de maak. In 2022 werden zijn verhalen opnieuw genomineerd voor verschillende prijzen. Zijn novelette “That Story Isn’t the Story” werd genomineerd voor zowel de Hugo als de Nebula Award, en “For Lack of a Bed” werd ook nog eens genomineerd voor de Nebula voor Beste Kortverhaal. De Locus Award nominaties werden nog niet aangekondigd, maar de kans is groot dat hij daar ook in de shortlist zal zitten.

Er zijn nog andere mooie vooruitzichten. Zijn verhalen worden in steeds grotere magazines gepubliceerd, en 2022 zal verschillende publicaties kennen in de belangrijkste SFF tijdschriften. Hij is momenteel bezig met een novelle én is in de laatste stages van het schrijven van een boek. 

Met andere woorden is het iemand waarover we nog veel zullen horen. Wat maakt Wiswell zo bijzonder? Waarom slaagt hij erin om zo’n trouwe fans te krijgen? 

Ik denk dat er hier twee factoren een grote rol spelen. Een eerste belangrijke is dat hij vaak originele, niet-conventionele verhalen bedenkt. Vanuit het perspectief van een spookhuis,  over het ei van een kaiju die een hele stad verwoest heeft, het verhaal van een non-binaire tank die moeite heeft met conventies, of mensen met een beperking die vrienden worden met dinosaurussen. Hij schrijft verhalen die spreken tot de verbeelding, zonder tot in absurditeit te vervallen. 

Een terugkerend aspect in al zijn verhalen is vriendelijkheid en goedheid. Zijn werk is doordrongen met empathie. Hij focust ook heel vaak op beperkingen, queer-gerelateerde thema’s, chronische pijn, en mentaal welzijn. Iets wat hij graag doet is monsters humaniseren. Hij heeft al geschreven over o.a. een kwaad skelet, een tentakelmonster, een weerwolf, een buitenaardse indringer, een halfgod, en nog veel meer. 

Die terugkerende thema’s zijn een vrij logisch gegeven. Vrijwel al deze thema’s hebben een grote rol gespeeld in het leven van Wiswell tot nu toe. Hij is zelf heel openlijk aromantisch aseksueel en heeft een neuromusculaire ziekte, waardoor hij chronisch ziek is. Ook dit steekt hij totaal niet weg. 

Hij is grote fan van Douglas Adams, Terry Pratchett, Rumiko Takahasi, Tom Holt en Ursula Vernon omdat die humoristische SFF in leven houden. Ook Martha Wells en Vina Jie-Min Prasad is hij grote fan van, omdat zij hartverwarmende fictie normaliseren. Ik ben blij om te vermelden dat wij in de toekomst ook een verhaal van Prasad zullen publiceren! Prasad is een van zijn favoriete schrijvers van kortverhalen, samen met Kelly Link, Ted Chiang, P.H. Lee en Merc Fenn Wolfmoor. 

Je kan Wiswell vinden op Twitter @Wiswell, en hij heeft een Patreon op patreon.com/Wiswell.

Goran Lowie
Website | + posts

Goran Lowie is een ace/aro leerkracht Niet-Confessionele Zedenleer in het plattelandse Diksmuide. In zijn verwoede pogingen om aan zijn halfdode geboortedorp te ontsnappen is hij uiteindelijk bij speculatieve fictie en gedichten beland. Hij betreurde het gebrek aan aandacht voor de internationale speculatieve kunsten in de lage landen zodanig dat hij besloot om dit magazine op te richten.

Zijn echte obsessie met het genre begon met de overgelijkbare werken van Ursula K. Le Guin, en zijn hart bleef daar voor eeuwig. Andere favoriete auteurs zijn o.a. Patricia A. McKillip, Mary Soon Lee, John Wiswell, Robert Silverberg en Italo Calvino. Je kan hem vinden op Twitter @GoranLowie, waar hij vooral in het Engels tweet over vanalles en nog wat, maar vooral eigenlijk dingen die niet het tweeten waard zijn.

Be First to Comment

    Een reactie achterlaten

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Speculatief Magazine © 2022